鄭伊健出席「亞洲遊戲展 2012」揭幕禮 @ 荷里活廣場


一年一度,東南亞最大型遊戲展覽「亞洲遊戲展2012」即將於今年聖誕節前夕12月21日至24日於灣仔會展舉行。今年大會邀請藝人兼著名機迷鄭伊健擔任「亞洲遊戲展2012」大使,於荷里活廣場舉行的「亞洲遊戲展2012揭幕禮」。伊健於活動上首次大談擔任代言人的感想,並與小粉絲試玩PS3體感遊戲《Sports Champions 2》的滑雪遊戲。期間伊健透露將於12月21日預言世界末日當日,出席灣仔會展舉行的「亞洲遊戲展」活動,粉碎之前盛傳伊健將當日舉行婚禮的傳聞。屆時伊健將會與全港機迷一同提早預祝聖誕節,並即場與早前選拔賽的幸運機迷即場比賽PlayStation遊戲。


對於首次擔任代言人,伊健表示:「其實個個都知我鐘意打機,但一路都無人搵我做『亞洲遊戲展』代言人,我每次都想出現架,可能我之前提過 12 月 21 日末日啲嘢,今年遊戲展又係 12 月 21 日開始,時間好吻合。」(咁你信唔信 21 號係世界末日?)「世界遲早都會末日架喎,我諗最重要都係做好工作,同享受自己嘅興趣,例如打機。」伊健更表示如果真有末日,最重要和朋友一起過。期間大會找來伊健的小粉絲,只有 9 歲的 Marcus 和伊健試玩遊戲,台上司儀問有「小伊健」之稱的 Marcus 鍾意伊健的原因,他笑指:「我鍾意佢靚仔、拍啲戲好睇、同埋女朋友好靚!」引得伊健忍不住大笑。


活動後伊健被問及聖誕節會如何渡過,他笑指:「我唔鍾意食聖誕大餐,但出面無乜嘢食好揀,自己煮會好啲。(咁會唔會喺屋企煮?)我同佢(Yoyo)煮嘢食都麻麻,林珊珊有個男朋友煮得好好,可能搵佢煮比我哋食。」對於好友錢嘉樂三喜臨門(結婚、升格人父及奪金馬獎),伊健表示已即時恭喜對方,更表示大家又有藉口約食飯慶祝!

其他人感興趣的新聞:

視像新聞
» 更多
車街搜奇
客戶車盤推介